Iuventus, gaude! ve Smetanově síni Obecního domu

Velkou poctou bylo pro sbor Iuventus, gaude! pozvání k účinkování na 19. benefičním koncertu Pražské arcidiecézní charity, který proběhl v neděli 31. října pod záštitou kardinála Vlka a papežského nuncia arcibiskupa Mons.Diega Causera, za účasti dalších vysokých představitelů církve a arcidiecézní charity. Letošní koncert byl pořádán ve prospěch Karmelitánská střední odborná škola v indickém Bídaru a Domova pro seniory v Mukařově.



Ivana Ullmannová, čtvrtek 11. listopadu 2010
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v Obecním domě

archiv sboru

61 zpěváků se po pečlivé přípravě, která probíhala prakticky již od srpnového sborového soustředění, vydalo v neděli odpoledne do Prahy, kde si poprvé vyzkoušeli úchvatnou akustiku krásného secesního sálu, který hostil tolik vynikajících umělců. Nedá se ale říct, že by se u nich projevila tréma z toho, v jakém prostředí mají čest zpívat, i když je pravda, že začátek zkoušky proběhl poněkud dramaticky, když nám „trošku“ omdlela malá Hanička Fuchsová a poranila si o pódium bradu. Ale nesla to statečně a nakonec, kdo může říct, že zkropil tak významné pódium vlastní krví. Do zahájení koncertu se stačila nechat ošetřit, vzpamatovala se a vystoupení si nenechala ujít, i když s pořádně zalepenou bradou.

Samotná zkouška už ale proběhla v pohodě a děti měly největší starost s tím, aby se na pódium, připravené už zčásti pro velký symfonický orchestr, vůbec vešly. Jana Lišková Kvochová si zase vyzkoušela špičkové koncertní křídlo, které měl sbor k dispozici, a Tomáš Pospíšil asi poprvé v životě dirigoval sbor z nefalšovaného dirigentského stupínku. Jen ten frak mu při koncertě chyběl.

Po přestávce a krátké procházce po Praze se „horáci“ připravili na koncert a ještě naposledy si vedoucí všech čtyř hlasů svolali své ovečky, aby si vyjasnili, na která místa si dát pozor.

V téměř zaplněném sále chyběl jeden z hodně očekávaných lidí, Marek Eben tentokrát pro nemoc nedorazil, bylo nám to sice líto, ale jen trošku. Možná mohl spíše litovat on, že neslyšel, jak jablonecké děti zpívají Řecký slovník jeho otce Petra Ebena.

Samotný koncert začal až po několika úvodních proslovech a poděkováních, vystoupili představitelé církve v čele s kardinálem Vlkem a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, ředitelka školy v indickém Bídaru i indická studentka dnes už vysokoškolačka studující Českou zemědělskou univerzitu, která vystudovala právě díky charitativní pomoci. Její perfektní čeština ve spojení s indickým sárí působila opravdu roztomile exoticky.

Pak už napochodovaly na pódium jablonecké děti a sbor Iuventus, gaude! předvedl více než půlhodinový program, který zahájilo Handelovo Hallelujah. Za velkého potlesku se pak střídaly další skladby: Madrigal G. Gabrielliho, Magnificat J. Hanuše, Miškinisovo Cantate Domino, čtyři části z Řeckého slovníku Petra Ebena a na závěr spirituál Elijah Rock Mosese Hogana. Přestože není obvyklé na obdobných koncertech přidávat, nekončící potlesk publika si tentokrát vyžádal hned dva přídavky: Hoganův spirituál The Battle of Jericho a další známý spirituál O Happy Day, kde skvěle zvládla své sólo Denisa Šubrtová.

Že se děti nacházely nejen ve skvělém sále, ale také ve skvělé společnosti, dokázal po přestávce symfonický orchestr FOK, který spolu se sólistou violoncellistou Petrem Špačkem přednesl Koncert h moll Antonína Dvořáka.

Domů jsme odjížděli sice pozdě a do Jablonce jsme dorazili kolem půlnoci, ale přestože to byl náročný den, určitě se dá počítat k těm nejvýznamnějším, které sbor Iuventus, gaude! zatím ve své pětileté historii zažil. Navíc ohlasy, které druhý den Tomáš Pospíšil dostal od pořadatelů, opravdu nešetřily chválou a tak byla radost všech ještě větší. Pro rodiče, kteří většinou v Praze chyběli, jsme všechno natočili, aby se necítili ošizeni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)