Koncert v Bukvici

Zeptáte-li se občana z Mladé Boleslavi, Kopidlna, Rožďalovic či Jičína kde leží obec Bukvice, s velkou pravděpodobností vám nedokáže přesně odpovědět. Pokud se však zeptáte zpěváka či zpěvačky Svatoignáckého chrámového sboru z Prahy či sboru z Pardubic či Trutnova, jistě vám přesně odpoví, že tato malá obec se 160 obyvateli je Vesnicí roku Královéhradeckého kraje v roce 2008. Již vzhled ulic a návsi potvrzují, že obyvatelům nejsou lhostejné neupravená a polozbořená stavení, neposečené zelené plochy a neuklízené dvory, které tak často vídáme v našich vsích. Uprostřed návsi je kaple sv. Jana Nepomuckého, nově restaurovaná, včetně funkčních varhan.



František Zumr, čtvrtek 24. června 2010
Magazín > Sborový život

Pražský dívčí sbor u busty J. B. Foerstra, foto J. Štěch

V tomto krásném prostředí se konal 5. června 2010 opět jeden z koncertů letošního festivalu FOERSTROVY OSENICE – koncert Pražského dívčího sboru. Sbormistr Čestmír Stašek původně připravovaný program pro tuto kapli (M. Praetorius, 3 sbory J. B. Foerstra a africké spirituály) ještě rozšířil a přidal pro vnímavé a pozorné publikum i zajímavé povídání o svých sbormistrovských začátcích a účasti PDS na soutěži v Jižní Africe, které doprovodil i ukázkami tam používaných hudebních nástrojů, které sám pro představení afrických spirituálů vyrobil.

Když jsem se před čtyřmi lety v připravovaném programu PS Stojmír a Bendl dočetl o zuluském spirituálu Siyahamba a v následujících ročnících i v programech dalších sborů na přehlídce a koncertech FO, netušil jsem, že se setkám i se sbormistrem, který tento spirituál do Čech importoval a dotvořil tak, že je dnes již oblíbeným hitem pěveckých sborů nejen dětských, ale i dospělých pěvců. I na koncertu v Bukvici byl tento spirituál obdivován a byl vedle sborů Foerstrových zlatým hřebem programu PDiS.

Rovněž i letos byli účinkující pozváni paní starostkou Eliškou Formanovou po koncertě ke krátkému posezení, občerstvení a zápisu do pamětní knihy obce, kde kultura není popelkou – Vesnice roku 2008 Bukvice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)