Primavera zazářila

Dne 27. května odjela PRIMAVERA a Rosička na mezinárodní soutěžní festival 39 Florilege Vocal de Tours do Francie. Zde je malý deník z cesty...



-primavera-, sobota 26. června 2010
Magazín > Sborový život

Primavera na soutěži ve Francii

27. května

Aprílové počasí nás neopustilo celý den, ale po 12 hodinách jízdy jsme všichni v pořádku a pohodě dojeli do hotelu F1 ve francouzském Metzu. Ještě večer jsme si trochu protáhli tělo i hlasivky a po příjemné sprše, unaveni z cesty, rychle usnuli. Zítra nás čeká druhá část naší cesty do Tours.

28. května

Dobře jsme se vyspali a s chutí se pustili do snídaně. Počasí je stále stejné, ale to nás nijak neodradí a ještě před další cestou se u hotelu rozezpíváváme.

29. května

Včera jsme v pozdním odpoledni dojeli k divadlu Grand Theatre de Tours a s naší průvodkyní odešli na společnou večeři. Všem nám, po dvou dnech jídla v autobuse, velmi chutnalo. Dnes nás čekal v divadle první soutěžní den. Rosička vystupovala v kategorii dětských sborů do 15 let. Svoje první vystoupení na prestižním mezinárodním festivalu zvládla velmi dobře. PRIMAVERA, která soutěžila v kategorii mládežnických sborů do 24 let, podala obdivuhodný výkon, za který sklidila obrovské ovace obecenstva.

30. května

Nabitý nedělní program začal dopoledním vystoupením dětských a mládežnických sborů ve velké moderní koncertní hale Espace Malraux v předměstí Joué-les-Tours. Cenu diváků zde získal maďarský dětský sbor Cantemus. Po lehkém obědě jsme přejeli na malou prohlídku historické části Tours. Navštívili jsme katedrálu Saint Gatien. Na náměstí před katedrálou jsme zastihli studenty žurnalistiky a naše zpívání a společné tancování se stalo součástí jejich bakalářské práce. Vrátili jsme se do Grand Théatre de Tours a s napětím čekali, až dozpívají sbory dospělých a nastane očekávané vyhlášení výsledků dětských a mládežnických sborů z prvního dne. Přes velké zpoždění jsme se dočkali. V kategorii mládežnických sborů do 24 let získala PRIMAVERA v silné konkurenci velmi kvalitních pěveckých těles druhé místo! V zápětí byla udělena cena pro nejlepšího dirigenta celého festivalu. Naše radost byla obrovská - stala se jím Katarína Mašlejová! Rychle jsme se převlékli a pospíchali na Place de la Résistance, kde jsme již byli očekávání místními obyvateli na našem posledním vystoupení v Tours. Oba sbory diváci velmi srdečně přijali a jejich vystoupení odměňovali dlouhotrvajícím potleskem. Velký aplaus patřil také jejich milé a stále usměvavé dirigentce. Na závěr hektického dne jsme se sešli na společném rautu na radnici města Tours.

31. května

V pondělí ráno jsme se rozloučili s Tours a za nepříliš příznivého počasí se vydali na toužebně očekávanou cestu do Paříže. Díky našemu řidiči panu Janu Kovaříkovi jsme měli cestu po městě po oba dny naplánovánu tak, abychom viděli co nejvíce. I když čilý dopravní ruch naše plány komplikoval, mohli jsme občas zastavit a prohlédnout si zajímavé objekty zblízka. Ke všem památkám a zajímavostem, které jsme viděli, k nám zasvěceně promlouvala paní klavíristka Judita Kučerová. Oběma za prohlídku Paříže mockrát děkujeme.

1. června

Na pohled z Eiffelovy věže a večerní projížďku po Seine budeme dlouho vzpomínat. Velkým překvapením pro nás bylo setkání s naší bývalou členkou Sárou Almasany.

2. června

Při zpáteční cestě do Brna jsme zastavili v Remeši. Prohlédli jsme si a zazpívali si v nejvýznamnější francouzské církevní stavbě, gotické katedrále Notre-Dame de Reims, ve které bylo korunováno 25 francouzských králů. Od roku 1991 je součástí světového dědictví UNESCO. Po dobrém obědě a posledním nákupu suvenýrů jsme se vydali na cestu domů.

Děkujeme všem, kteří se o nás na cestě starali a řidičům za šťastný návrat.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)