DPS Primavera zazářil na festivalu v Tours

Dětský pěvecký sbor Primavera se ve dnech 28. až 30. května ve Francii zúčastnil 39. ročníku mezinárodního vokálního festivalu Florilege Vocal de Tours. V náročné konkurenci těch nejlepších sborů z Velké Británie, Maďarska nebo Ukrajiny získala Primavera druhé místo a její sbormistryně MgA. Katarína Mašlejová, jako jediná na festivalu, navíc i Cenu dirigenta. Tuto cenu uděluje Asociace přátel Arthura Oldhama, jejímž prezidentem je známý dirigent a klavírista Daniel Barenboim.



Jiří Duchoň, pátek 11. června 2010
Magazín > Sborový život

Dětský pěvecký sbor Primavera na soutěži ve Francii

Desetičlenná porota složená z renomovaných dirigentů a muzikologů z Estonska, Švédska, Dánska, Francie či Itálie se při svém hodnocení zúčastněných sborů soustředí zejména na kvalitu interpretace a pěvecké techniky, výběr repertoáru a celkovou prezentaci sboru. V případě Primavery ocenila provedení nejen francouzské skladby Mélopée de Jantou Georgese Favrea, ale též mexické Las Amarillas v úpravě Stephena Hatfielda a českých Gigue Petra Ebena nebo Jánských písní zakladatele Primavery Jaroslava Dostalíka. Na tomto festivalu pod vedením MgA. Kataríny Mašlejové vystoupil také sbor Rosička, nejstarší z přípravných oddělení Primavery. V jeho repertoáru zazněly například skladby Bohuslava Martinů, Zdeňka Lukáše, Thomase Morleye či Petra Iljiče Čajkovského. Vybrané skladby doprovázely korepetitorka PhDr. Judita Kučerová a houslistka BcA. Ludmila Netolická.

Dětský sbor Primavera vznikl v roce 1992 jako výběrové umělecké těleso Základní umělecké školy Jaroslava Kvapila v Brně. Se svými přípravkami Berušky, Dúbravěnka, Čerešničky a Rosička sdružuje pěvecky nadané žáky základních a středních škol města Brna. Pod vedením dirigenta a zakladatele Jaroslava Dostalíka dosáhla Primavera mnoha úspěchů na mezinárodních soutěžích a festivalech v Evropě i zámoří. Získala si obdiv laické i odborné veřejnosti a zařadila se mezi nejúspěšnější dětské sbory České republiky. Čerstvě získané druhé místo pro Primaveru a Cena dirigenta pro sbormistryni Katarínu Mašlejovou z dvoukolového soutěžního festivalu Florilege Vocal de Tours navazují na předešlé úspěchy v podobě prvního místa na soutěži ve Varšavě z roku 2008 nebo druhého místa z festivalu ve španělské Tolose v roce 2009. V současnosti Primavera spolupracuje například s Městským divadlem Brno na inscenaci Betlém nebo s Národním divadlem Brno na inscenaci Havlovy hry Prase v rámci festivalu Divadelní svět Brno 2010.

Od února 2008 pracuje Primavera pod uměleckým vedením dirigentky MgA. Kataríny Mašlejové. Ta vystudovala obor Dirigování sboru na JAMU v Brně ve třídě doc. Josefa Pančíka, kdy nyní pokračuje ve studiu prvního ročníku doktorského studijního programu. Od roku 2005 působí jako asistentka dirigenta Jaroslava Kyzlinka v Brněnském akademickém sboru. Posluchači vážné hudby si ji mohou také pamatovat například z premiéry kantáty Vítězslavy Kaprálové Ilena uvedené při příležitosti 60. výročí JAMU, české premiéry opery Ruddigore nastudované v Komorní opeře JAMU nebo z jejího absolventského koncertu, na němž zaznělo dílo Carla Orffa Carmina Burana připravené ve spolupráci s Národním divadlem Brno, Brněnským akademickým sborem a dětským sborem Primavera.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)