Studentské sbory oslaví výročí sametové revoluce

Praha, Pardubice • Unie českých pěveckých sborů, Česká filharmonie, Národní divadlo v Praze a Gymnázium Jana Keplera připravují s řadou partnerů, mezi nimiž nechybí desítky studentských sborů z celé republiky, hudební oslavu 20. výročí sametové revoluce FESTA ACADEMICA 2009. Během festivalu se letos ve dnech 16.–23. listopadu uskuteční sedm koncertů sborové a vokálně-instrumentální hudby.



-jpo., neděle 25. října 2009
Magazín > Sborový život

Festa Academica 2007

Zdeněk Chrapek / Festa academica

Festival bude zahájen v pondělí 16. listopadu vystoupením tří moravských akademických sborů v pražském kostele sv. Ludmily na náměstí Míru. Sbory vysokých škol v Brně (MU), Ostravě (VŠB-TUO) a Olomouci (UP) se představí krátkým programem a v závěru koncertu přednesou Ebenovo Pražské Te Deum 1989, které podle slov svého tvůrce vzniklo jako „díkůvzdání za ukončení čtyřicetileté nesvobody naší země“.

Piazzeta Národního divadla se stane v úterý 17. listopadu dějištěm open-air produkce rockového oratoria Eversmiling Liberty dánských autorů Erlinga Kullberga a Jense Johansena. Skladatelé využili libreto oratoria Georga Friedricha Handela Juda Makabejský z roku 1747, jehož autorem je anglický básník Thomas Morell, ponechali klasickou formu oratoria a zkomponovali novou hudbu v rockovém stylu. Skladba vznikla v roce 1990 a v Čechách měla premiéru v roce 1997 na festivalu Bohemia cantat. Tentokrát ji za osobní přítomnosti Jense Johansena přednese několikasethlavý soubor středoškolských studentů Festa iuvenalis za řízení Libora Sládka. Úterní program zakončí slavnostní koncert pod záštitou pana Václava Havla ve Dvořákově síni Rudolfina. Zde akademické sbory z Čech i Moravy přednesou mimo jiné i Te Deum, op. 103, Antonína Dvořáka za doprovodu Orchestru 17. listopadu pod taktovkou Libora Peška. Koncert, který začíná ve 20 hodin, můžete slyšet také prostřednictvím živého rozhlasového přenosu na stanici Vltava.

V sobotu 21. listopadu se oslavy přesunou do Pardubic, kde se v Husově sboru uskuteční mimořádný Koncert k poctě Bohuslava Martinů a sametové revoluce. Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice ve svém městě uvítá Smíšený sbor Univerzity Hradec Králové a zahraničního hosta, Akademický spevácký zbor Apollo z Bratislavy. Slovenský sbor pak vystoupí také na závěrečném koncertu festivalu, který začne v neděli 22. listopadu v 17 hodin ve Velkém sále Pražského Hlaholu. I tento koncert bude zasvěcen dílu letošního jubilanta, skladatele Bohuslava Martinů.

V rámci festivalu, nad nímž převzala záštitu řada českých osobností, se ve spolupráci se Studentskou komorou Rady vysokých škol opět uskuteční slavnostní předání Ceny Jana Opletala, která se uděluje osobnosti, jež se zasloužila o rozvoj akademické samosprávy, účast studentů v akademické samosprávě nebo o obhajobu práv studentů českých vysokých škol. Součástí festivalu jsou také dva dopolední koncerty pro mládež, které v cyklu Čtyři kroky připravuje Česká filharmonie. Jsou určené výhradně pro školní skupiny a konají se v pátek 20. a v pondělí 23. listopadu ve Dvořákově síni Rudolfina.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)