Iuventus, gaude! a Štěpán Rak

Štěpán Rak a Iuventus, gaude! vedli hudební dialog v sobotu 12.září. Jejich první společný koncert přesně splnil to, co od něj bylo očekáváno - přitáhl do historické budovy Základní umělecké školy v Den památek spoustu lidí. Ti si tak nejen mohli prohlédnout celou budovu, ale hlavně byli svědky prvního společného setkání dětského pěveckého sboru ZUŠ se světoznámým kytaristou.



Ivana Ullmannová, neděle 11. října 2009
Magazín > Sborový život

Diváci zcela zaplnili sál, všechny balkony i schodiště před sálem. Přestože někteří museli po celý koncert stát, určitě nelitovali, protože se mohli zúčastnit jedinečného hudebního zážitku. Koncert měl nádhernou atmosféru a sbor i kytarista si opravdu padli do noty a podávali skvělé výkony.

Koncert zahájil sbor premiérou skladby Cesta k Jezulátku, kterou pro zpívání papeži Benediktu XVI. složil sbormistr Tomáš Pospíšil. Následovala Miškinisova Ave Regina, rovněž vybraná pro setkání s papežem, které čeká sbor za dva týdny.Třetí úvodní skladbou byl náročný spirituál Elihaj Rock, skladba, kterou se sbor rozhodl pokořit, přestože pro dětské sbory určená není. Myslím, že se jim to podařilo se ctí.

Následovalo samostatné brilantní vystoupení Štěpána Raka, který představil své vlastní čtyři skladby - Píseň pro Davida, Dávné tance, Vůně a Píseň pro Královnu.

Pak už vedl sbor s kytaristou opravdový hudební dialog. Štěpán Rak improvizoval například na vánoční hymnus Gaudete, anglický traditional Greensleeves, úpravy lidových písní nebo Smetanovu Vltavu. Ta dokonce řadu maminek a babiček rozplakala.

Po společném zpívání s publikem koncert končil předáváním dárků a květin a hlavně velkým aplausem, který si všichni na pódiu opravdu zasloužili.

Podle ohlasu odcházejících diváků se sboru podařilo po Jiřím Stivínovi najít dalšího skvělého hudebníka, se kterým stojí za to se setkávat opakovaně. A to jsme si také se Štěpánem Rakem slíbili. Už se na něj celý sbor těší.

Vy diváci se ale dřív můžete těšit na čtvrtý koncert Improvizace, na který Iuventus, gaude! a Jiří Stivín srdečně zvou 26.září v 17.30 do kostela na Horním náměstí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)