Hledá Spiritual Fest svou novou tvář?

Prožívá scéna afroamerických spirituálů v Čechách a na Moravě únavu v porovnání s Gospelovou nebo africkou hudbou a dalšími styly zaměřenými duchovním směrem Ethno a World? Anebo je to jen charakteristický rys konzumní společnosti, kterou momentálně nezajímají písně otroků toužících po svobodě, natož písně náboženské nebádající ke ztišení a přemýšlení nad ne/smyslem svého žití a jak pomoci strádajícím lidem kolem apod.?



Marek Šlechta, sobota 3. října 2009
Magazín > Sborový život

Columbella na Spiritual Fest 2009

Spiritual Fest

I to jsou otázky, které si organizátoři kladou po úspěšném sedmém ročníku Spiritual Festu, kde vystoupili kromě českých a moravských skupin také Lee Andrew Davison z USA a skupina Sopron Gospel z Maďarska.

Téměř 50 souborů, skupin, kapel i sólových zpěváků měla své vystoupení v průběhu sedmi ročníků festivalu, který se v Praze koná každé září od r. 2003. Klasické smíšené sbory, ženské i dětské sbory, akapelové skupiny, kapely country, folk, bluegrass, world music a Etno, všechny tyto styly i další prezentují své vlastní pojetí a aranžmá spirituálů, podle toho jak jim rozumí a co pro ně znamenají.

Afroamerické spirituály jsou písně radosti, víry a naděje. Především vyjadřují náš vztah k Pánu Bohu. Snažíme se zpívat je v našem osobním zaujetí, aby vyjadřovaly podstatu naší osobní víry. Příbuzné žánry jsou Gospel a africká křesťanská hudba a na Spiritual Festu také zazněly.

Jaký můžeme očekávat vývoj festivalu? Hlavní myšlenku zdůraznění duchovního obsahu spirituálu se podařilo zjevně zakotvit. Festival je tedy dnes už zřetelně definován. To nám umožňuje rozšířit databázi zvaných hudebníků o skupiny v okolních zemích.

Zveme všechny hudební skupiny, soubory, zpěváky, kapely apod. v Čechách, Polsku, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku a na Slovensku k účasti na Spiritual Festu 2010, který se bude konat v Praze ve dnech 18. a 19. září 2010. Registrační formulář je ke stažení na stránkách www.festival.spiritualy.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)