Reakce na názor Zdeňka Vimra

Reaguji znovu, tentokrát na příspěvek porotce Zdeňka Vimra.



Roman Pallas, sobota 14. března 2009
Magazín > Názory

Pokud totiž budu amatéry od profesionálů rozlišovat podle jím udaných měřítek, znamená to, že například já sám, ač absolventem konzervatoře ve hře na klavír a absolventem AMU v oboru skladba, jsem vlastně pouhým amatérským klavíristou a skladatelem, neboť ani jedna z činností není mým hlavním zdrojem obživy. To, že vlastně čas od času zahraji koncert na nějakém významném pódiu nebo napíšu skladbu na objednávku třeba pro nějaký profesionální orchestr, ze mě profesionála rozhodně nedělá. V důsledku bych se mohl přihlásit ke studiu pro dospělé na nějaké ZUŠ a vyhrávat klavírní soutěže pro amatéry.

Pokud budeme tvrzení ohledně zdrojů příjmu brát takto důsledně, mohl by to být signál pro mnoho neúspěšných profesionálů, že si mohou budovat kariéru na úkor těch, kteří nejen, že si hudbou nevydělávají, ale také neprošli žádným profesionálním školením. To by podle mého názoru bylo pro celý svět amatérského umění velmi nebezpečné. Jako sbormistr, který celý svůj volný čas věnuje práci se skutečnými amatéry, kteří neprovádějí náročná díla s takovou lehkostí, ale o to větším zápalem, se musím proti takové striktní a jednostranné kategorizaci zásadně ohradit.

Znovu však zdůrazňuji, že plně souhlasím s hodnocením poroty, která ostatní sbory zařadila naprosto oprávněně do stříbrného pásma.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)