Jan Vičar: Smíšené sbory

U příležitosti životního jubilea muzikologa, hudebního pedagoga a skladatele prof. PhDr. Jana Vičara, CSc. (nar. 5. května 1949), vydala Univerzita Palackého v Olomouci v roce 2008 soubor jeho smíšených sborů z let 1998–2008.



Jiří Kolář, pátek 6. března 2009
Magazín > Studie a recenze

Jan Vičar

archiv Jana Vičara

Vzorně připravená publikace, která je určena studentům hudební výchovy, hudební vědy, ale i široké hudební veřejnosti, obsahuje v chronologickém sledu skladby a cykly Voda, voděnka, K horám, Ave Maria, Gurale, Vejr a Zachodí slunéčko. Vedle kompletních partitur nabízí i separátní party doprovodných nástrojů, původní lidové a umělé texty (některé i v anglické verzi) a zajímavé autorovy komentáře k jednotlivým skladbám, jejich analýzy i potřebnou faktografii. V poznámkách k úvodní skladbě Voda, voděnka popisuje prof. Vičar podrobně také vlastní kompoziční proces.

Po úspěšných cyklech Ahoj, moře!, Zpíváme si, Míšovy písničky nebo Ufo, ufo, ufoni a jiné písničky pro děti věnovaných dětským sborům a zachycených na nahrávkách Českého rozhlasu a CD z roku 2002 obrací autor pozornost k sborové tvorbě pro dospělé, ať již ve verzi pro smíšený sbor nebo stejné hlasy. Jeho nejvýraznější inspirací se stává moravský folklor, který je mu bytostně blízký, a možnost úzké spolupráce s pěveckými sbory. Většina uvedených děl se stala součástí kmenového repertoáru našich předních těles, jako jsou Boni pueri Hradec Králové, Bonifantes Pardubice, Gentlemen Singers Hradec Králové, Královéhradecký dětský sbor Jitro, Permoník Karviná, Ostravský dětský sbor, Pueri gaudentes Praha aj., a některé z nich byly s velkým ohlasem uvedeny na koncertních turné těchto sborů v USA, Kanadě, Japonsku, Hongkongu, Španělsku, Holandsku a Estonsku.

Desetidílný cyklus pro smíšený sbor a klavír K horám získal čestné uznání v 1. ročníku národní skladatelské soutěže Gymnasia cantant (2006) a atraktivní skladba Vejr, která existuje ve verzi pro smíšený, mužský i ženský (dětský) sbor, zvítězila v 9. ročníku Mezinárodní skladatelské soutěže Festivalu sborového omění Jihlava (2008). Na své uvádění dosud čeká koncertní skladba Ave Maria pro osmihlasý (případně šestihlasý) smíšený sbor s doprovodem varhan nebo klavíru. Zvláště bych chtěl upozornit na skladbu na goralské motivy Gurale pro smíšený sbor (21 hlasů), bicí nástroje (velký buben, claves, 2 tom tomy nebo „hru na tělo“) a housle ad lib. (existuje i ve verzi pro dětský nebo ženský sbor), která je ověřenou efektní programovou tečkou. Šestihlasý smíšený cyklus Zachodí slunéčko na motivy z moravských Kopanic existuje rovněž v originální verzi pro trojhlasý ženský sbor s doprovodem houslí.

Posluchačské úspěchy zmíněných skladeb, jejichž hlasové členění si vyžádá přece jen bohatší sborové obsazení, jistě přilákají jejich další interprety, pro něž byly partitury dosud obtížně dostupné. Notový sborník v rozsahu 138 stran je možno zakoupit v Prodejně Vydavatelství Univerzity Palackého, Biskupské nám. 1, 771 11 Olomouc (tel. 585 631 783–5) nebo objednat na e–mailové adrese: prodejna.vup@upol.cz (orientační cena publikace je 150 Kč + poštovné).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)