Novoroční ohlédnutí

Pro činnost našeho Smíšeného pěveckého sboru Uničov připravujeme vždy v září plán na celý školní rok. Když jsme sestavovali plán vánočních koncertů a vystoupení, zdálo se nám, že máme dost času a Vánoce jsou ještě daleko. Čas však rychle ubíhá a vánoční vystoupení máme za sebou. S novým rokem také nastává čas bilancování a hodnocení.



Marie Poláchová, sobota 14. února 2009
Magazín > Sborový život

Vločky

Náš SPSU zahájil svá vystoupení dne 6. prosince ve Vincentinu ve Šternberku. V tomto zařízení jsme vystupovali poprvé, ale byli jsme velmi mile překvapeni vřelým přijetím. Zdejší klienti velmi přátelsky reagovali na náš program a nakonec si s námi zazpívali ty nejznámější české koledy.

Za týden jsme vystupovali na koncertě, který pořádala ZUŠ Uničov. Vánoční mše „Hej, mistře“ od J.J.Ryby je u veřejnosti velmi oblíbená. Tentokrát jsme si s chutí zazpívali společně s chrámovým sborem Chorus Mauritiensis z chrámu Sv. Mořice v Olomouci, řízeným sbormistrem T. Kláskem. Dále zde vystoupil Dívčí komorní sbor a doprovodný orchestr ZUŠ Uničov.

O třetí adventní neděli 14.12. jsme se vypravili do Dlouhé Loučky, kde jsme v místním kostele vystoupili s pásmem vánočních písní. Také tam jsme byli přátelsky přijati.

Naše úsilí a nácvik směřoval k úspěšnému zvládnutí našich vánočních koncertů v Uničově. Ve dnech 20. a 21. prosince jsme předvedli méně známou mši od E. Marhuly. Na programu se vedle našeho sboru podílel DO Haná, DPS Rosička 2 a Dechová harmonie složená z profesionálních umělců. Pěvecká sóla obsadily pěvkyně H. Holínková a I. Blektová, tenorista F. Pospíšil je členem našeho sboru. Vše řídil dirigent F. Mlynář, sborový doprovod nastudovala sbormistryně K. Folprechtová.

Velmi si ceníme vystoupení dětí. Jejich spontánní projev oživil oba koncerty. Dík patří také jejich vedoucím p. uč. M. Mathonové a Z. Vankové za trpělivou a náročnou práci při nácviku jejich programu. Poděkování náleží také rodičům dětí, které tento sbor navštěvují. Je to velmi záslužná činnost, která vede k lásce k hudbě a určitě obohacuje každého z nás. Z řad těchto malých zpěváčků vyšly i některé naše mladé členky sboru a rádi bychom přivítali další zájemce.

Také členům DO Haná bychom chtěli tímto poděkovat za spolupráci. Vánoční koledy v jejich podání zajímavě oživily náš program. Doufáme, že naše spolupráce nebyla poslední.

Náš poslední koncert jsme nazvali „Tříkrálový“, protože se konal na samém konci vánočního období. 4. ledna jsme vystoupili v kostele Sv. Vavřince v Nové Hradečané. I když od konce prosince panuje mrazivá zima, sešli jsme se téměř v plném počtu. V první části našeho vystoupení zazněly vánoční barokní písně pod vedením naší sbormistryně K. Folprechtové a ve druhé části byla provedena Vánoční mše E. Marhuly. Posluchači odměnili všechny účinkující vděčným potleskem.

Závěrem je nutno poděkovat nejen všem členům sboru, sbormistryni i dirigentům, ale i našim rodinným příslušníkům, kteří tento maratón s námi zvládli. Všechny nás těší pocit z dobře vykonané práce a jsme rádi, že toto náročné období je za námi. Doufáme, že jsme Vám zpříjemnili sváteční dny o Vánocích a všem našim příznivcům děkujeme za podporu.

V roce 2009 všem přejeme zdraví, štěstí, pohodu a radost z dalších společných hudebních vystoupení.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)