Bokovy Snové koledy a Rybova mše v Hradci Králové

O úspěšné spolupráci Filharmonie Hradec Králové a sborů OV UČPS Královéhradecka

Královéhradecká oblast UČPS spolupracuje s Milošem Bokem (nar. 1968) už delší čas. Zatím největším projektem oblasti a Filharmonie HK byla autorova Missa solemnis, která byla provedena sbory oblasti v Hradci Králové, Havlíčkově Brodě, Jičíně, ale i v Praze.



Jaroslav Vávra, pondělí 19. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Miloš Bok

Zazněly i části jiných děl autora – Hospodine, ulituj nás, část oratoria Svata Zdislava a Skřítkové z Křinického údolí. 30. května 1999 Missa solemnis zazněla na pódiu Carnegie Hall v New Yorku pod taktovkou dirigenta Symfonického orchestru Nové Anglie Jonathana Griffitha.

Impuls k nové spolupráci daly skladatelovy Snové koledy a Credo fis moll, které nahrál s Vysokoškolským uměleckým souborem Pardubice a VUS UK Univerzity Karlovy v roce 2006 a 21. 12. 2006 je oba sbory s orchestrem LVI Chordae Ondřeje Tajovského uvedly ve Východočeském divadle Pardubice. Snové koledy pak realizovala 15. 12. 2008  Filharmonie HK s těmito sbory: Smetana Hradec Králové, Vlastislav Heřmanův Městec, Doubravan Chotěboř a Jizeran Semily. (Koncert však zahájila skladba Preludium a fuga Fis dur Miloše Boka.) Dnešní hektická doba a finance nedovolily více než jednu společnou sborovu zkoušku (10. 12. 2008 v Městské hudební síni v HK) a generálku s orchestrem v den koncertu (budova Filharmonie HK). Snové koledy si vyžadují velký orchestr i sbor (v Hradci účinkovalo 100 zpěváků).

Celý článek naleznete v nadcházejícím čísle časopisu Cantus...


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)