Trnavské zborové dni 2008

Mezinárodní soutěž vyspělých pěveckých sborů Trnavské zborové dni patří nepochybně mezi ty soutěže, které kromě kvalitní hudby charakterizuje přátelská a tvůrčí atmosféra. Výjimkou nebyl ani loňský jubilejní dvacátý ročník. Konal se od 9. do 11. října 2008.



Martina Spiritová, sobota 17. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Původně nesoutěžní festival vznikl na podnět sbormistra a dnešního uměleckého ředitele soutěže Gabriela Kalapoše. První ročník stejně jako ten poslední se konal ve znamení oslav výročí udělení svobodných královských výsad městu Trnava. Soutěžní charakter získal festival poprvé v roce 1996 a od té doby jej dle festivalové brožurky navštívilo 189 sborů z 16 zemí. Dlouholetá tradice a zkušenost s pořádáním relativně rozsáhlé akce se vloni projevila v neuvěřitelně kvalitní organizaci celého festivalu, která poskytovala zúčastněným sborům klid a soustředění na výkon. Snad fakt, že festival původně neměl soutěžní charakter, či důraz kladený na neformální setkávání sbormistrů i zpěváků vytvořil již zmíněnou přátelskou atmosféru sice naplno prožitého a soustředěného sborového klání, nicméně bez jakéhokoliv náznaku konkurence.

Dvacátého ročníku se zúčastnilo šest pěveckých sborů vybraných odbornou porotou v prvním kole na základě zaslané nahrávky. Sbor složený ze studentů konzervatoře Kammerchor Detmold s velice sympatickým sbormistrem Fritz ter Weyem, folklórněji laděný sbor z Lotyšska Near the Gauja, sbor Vox antiqua specializující se na starou hudbu z maďarského Debrecínu, domácí Tirnavia, polský mládežnický sbor Resonans con tutti a pražská univerzitní Musica Oeconomica Pragensis. Kromě těchto soutěžících se na festivalu představily další sbory i sólisté v rámci dvou festivalových koncertů.

Celý článek naleznete v nadcházejícím čísle časopisu Cantus...


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)