Pražské Vánoce 2008

Posledním domácím mezinárodním sborovým festivalem roku byly ve dnech 11.–13. 12. 2008 již podeváté „Pražské Vánoce“, jejichž pořadatelem je agentura Pavel Švarc–Club Tours Agentur. Zdálo by se, čtrnáctidenní odstup od tematicky podobně zaměřeného festivalu s Cenou Petra Ebena a již bezprostřední blízkost vánočních svátků omezí účast zvláště zahraničních sborů, ale ukazuje se, že naše hlavní město, oblečené do předvánoční slavnostní výzdoby a nálady, je stále atraktivním lákadlem a cílem sborových nadšenců z domova i ciziny. V pěti soutěžních kategoriích (dětské sbory do 16 let, sbory mládeže, sbory dospělých, vokální skupiny, folklorní ansámbly) se v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech prezentovalo celkem 18 souborů z Polska, Norska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Singapuru, Jižní Afriky a ČR.



Jiří Kolář, středa 26. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Úroveň festivalu se většinou posuzuje podle výkonů nejlepších účastníků. A Pražské Vánoce hostily tentokrát dvě hvězdy, dva skutečně špičkové sbory – pěvecky, intonačně i výrazově v dobrém slova smyslu profesionální Komorní sbor „Russkij Partes“ Tverské akademické filharmonie (vítěz kategorie sborů dospělých a celkový laureát festivalu) a jihoafrické smíšené sexteto „The Boulevard Harmonists Potchefstroom“ (vítěz kategorie vokálních skupin), soubor pracující při koleji jihoafrické Severozápadní univerzity. Tento sbor, který jako vítěze kategorie malých sborů mohli slyšet pražští posluchači již v roce 2004 na Mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena, zvládl velice náročný soutěžní program s technickou samozřejmostí, spontánní muzikalitou a přirozeným půvabem.

S umělecky hodnotnými a atraktivními soutěžními výkony se představily porotě (Jiří Kolář, Jan Maria Dobrodinský, Aneta V. Nikolajova) i některé další sbory, ze zahraničních např. ruské vokální skupiny „Charming“ z města Kem a Ensemble „Exclusive“ z města Kursk, vítěz kategorie sborů mládeže, singapurský „St. Andrew´s College Choir“ nebo rumunský sbor „Academia“ z kategorie sborů dospělých.

České sbory měly zastoupení pouze v kategorii dětských a mládežnických sborů. ZŠ Kaštanová z Třince úspěšně reprezentoval věkově značně různorodý Dětský pěvecký sbor „CARO“ (Anna Kajzarová). Při této škole pracuje pod vedením téže dirigentky od roku 1996 i smíšený sbor sdružující bývalé členy dětského sbor – CARO/BEL CANTO, který soutěžil v kategorii pěveckých sborů mládeže. Pro oba sbory bylo umístění ve stříbrném pásmu jistě dobrou motivací do další práce.

Dobrou úroveň našeho školního sborového zpěvu potvrdily i výkony Dívčího a Smíšeného sboru Gymnázia Orlová (Petra Rašíková), které ocenila porota zaslouženým zařazením do zlatého pásma.

Součástí programu festivalu byly jako obvykle Zahajovací koncert v barokním sále Libeňského zámku, koncerty účastníků festivalu v Kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v Kostele U Salvátora a samozřejmě i vystoupení přihlášených sborů na scéně staroměstského Vánočního trhu. Festival ukončila Závěrečná „Good–bye Party“ v Congress Hotelu Iris.

Pro jubilejní X. Pražské Vánoce si mohou zájemci rezervovat již dnes termín 10.– 13. 12. 2009.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)