Jubileum: 45 let Vokálu

V den státního svátku 8. května 2008 připomenul Smíšený pěvecký sbor Vokál přerovské veřejnosti již čtyřicet pět let svého trvání.



Miloš Přidal, středa 21. května 2008
Magazín > Sborový život

Slavnostní májový koncert se uskutečnil tradičně ve výstavní Mervartově síni přerovského zámku. Jen program připravila dirigentka Kamila Fojtová poněkud netradiční. Po třech českých lidových písních zazněly líbivé skladby - spirituály, gospely, jazz - při nichž se uplatnili sólisté Marta Netopilová, Jan Fojt a Ronald Greissler. Sbor doprovázeli v některých skladbách Ludmila Loubová na klavír, Jan Pavelka na pozoun a Petr Vařák na basovou kytaru.

Během koncertu byla řada zpěváků odměněna čestnými odznaky Unie českých pěveckých sborů, které předali zástupci krajského výboru z Ostravy. Byly to stříbrné, zlaté, ale i dva zlaté odznaky s granáty. Oba hosté, Mgr. Zdeněk Děrkas a člen hlavního výboru Stanislav Kuchař vyslovili pochvalu a uznání za dlouholetou vynikající práci přerovského sboru. Neopomenuli připomenout, že na gestech dirigentky Kamily Fojtové je patrná škola Lubomíra Mátla. Vystoupení Vokálu sklidilo nadšené uznání i přeplněného koncertního sálu a posluchači se po skončení koncertu mohli občerstvit koláčky a skleničkou bílého vína.

Již následujícího dne 9. května odejel Vokál do slovenské Prievidze, aby se zúčastnil IX. ročníku mezinárodní festivalové přehlídky pěveckých sborů Prievidza spieva 2008. Vpodvečer se uskutečnil zahajovací koncert v sále Základní umělecké školy a i po koncertu strávili zpěváci se zahraničními účastníky večer při zpěvu. Paralelně proběhl koncert čtyř sborů v kostele sv. Kateřiny v Handlové. Hlavní festivalový den 10. května byl zahájen dopoledním koncertem v místním kostele a přijetím zástupců sborů u primátora města a zápisem do pamětní knihy města na radnici. V Kulturním centru v Bojnici zpíval v té době Štývarův dětský sbor z Třince. Den pokračoval večerním slavnostním koncertem v kulturním domě. Program byl symbolicky ukončen společným vystoupením všech zúčastněných sborů s doprovodem orchestru a zpěvem části Ódy na radost z Beethovenovy IX. symfonie a následnou recepcí.

Festivalu se zúčastnilo celkem 12 sborů: Štývarův dětský sbor z Třince, Smíšený pěvecký sbor Vokál z Přerova, srbský Chor „Hadži Ruvim“ z Valjeva, Barborky – dievčenský zpěvácký zbor při ZUŠ v Handlové, Detský spevácky zbor Pramienok z Kanianky, Detský spevácky zbor Prieboj z Prievidze, Spevácky zbor Úsmev z Prievidze, Školský spevácky zbor Piaristického gymnázia z Trenčína, Komorný spevácky zbor Artanno z Handlové, Ženský spevácky zbor Tenerezza z Nitranského Pravna, Miešaný spevokol prievidzských učiteĺov Rozkvet z Prievidze, Chrámový spevácky zbor Fraňa Madvu z Nitrianského Rudna, Školský orchester ZUŠ z Prievidze. Znovu se potvrdilo, že hudba skutečně spojuje národy. Pořadatelé, podporováni magistrátem města, připravili účastníkům festivalu velmi milé a přátelské podmínky nejen pro uplatnění nastudovaných programů, ale i pro setkání členů sborů a navázání nových kontaktů. Zasloužili si poděkování všech účastníků. Sbory měly možnost navštívit blízký, krásný Bojnický zámek, kde právě probíhala přehlídkou strašidel. Vokál se vrátil do Přerova plný nových krásných zážitků a poděkoval své dirigentce Kamile Fojtové za vedení a přípravu sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)