Vzpomínka na Jana Hanuše

Tradiční vzpomínkový koncert v kostele v Jílovém u Prahy pořádá v neděli 4. května 2008 město Jílové u Prahy a Unie českých pěveckých sborů. Jeho smyslem je připomenout osobnost hudebního skladatele, jílovského čestného občana a velkého člověka, Jana Hanuše.



-cs-, čtvrtek 1. května 2008
Magazín > Sborový život

Interiér kostela sv. Vojtěcha v Jílovém u Prahy.

Letos na koncertě, který začne v 16:00, vystoupí Dvořákův komorní sbor (Kralupy nad Vltavou), komorní sbor Laetitia (Praha), Jílovský komorní sbor a ženský sbor Iuventus paedagogica (Praha). V programu zazní mimojiné první a poslední opus skladatele Jana Hanuše – mužský sbor Otci na slova Jana Václava Sládka a píseň pro sbor a varhany Prosba za svět. Koncert představí také skladby dalšího skladatele, který je spjat s regionem Jílovska – nedávno zesnulého Zdeňka Lukáše.

Koncerty k poctě Jana Hanuše pořádá jílovská radnice ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů od roku 2005 vždy na přelomu dubna a května. Stalo se tradicí koncert zahájit krátkou vzpomínkou u rodinné hrobky Hanušů na jílovském hřbitově. Na koncertech jsou postupně uváděny Hanušovy vokální a vokálně-instrumentální skladby, vždy v konfrontaci s kompozicemi jiných autorů, které Hanuš považoval za svůj vzor nebo si jejich díla vážil.

Jan Hanuš (1915-2004) byl jedním z největších a nejuznávanějších českých skladatelů 20. století. Jeho hudební odkaz zahrnuje díla všech druhů vokálních i instrumentálních, od komorních a symfonických skladeb přes operu a balet až k duchovním skladbám. Zatímco za minulého režimu byl často záměrně neuváděn, v posledních letech zní jeho skladby na koncertech stále častěji. Kromě skladatelské činnosti pracoval jako hudební nakladatel a organizátor. Skromně, leč nezlomně pomáhal při přípravě hudebních festivalů dětí a mládeže, v závěru života se angažoval v oblasti prevence škodlivých společenských jevů založením Nadace Františka Augustina Urbánka, která mimojiné podporuje i projekty zaměřené na volnočasové aktivity dětí a mládeže.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)