Velikonoční koncert

Město Vsetín ve spolupráci s pěveckým sborem SONET si vás dovoluje pozvat na velikonoční koncert pořádaný v rámci oslav 700. výročí založení města Vsetína a ke 20. výročí založení PS SONET. Koncert se uskuteční v neděli 23.3.2008 v 15.30 hodin v Římskokatolickém kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně. Spoluúčinkují: PS SONET ze Vsetína, Smíšený pěvecký sbor DVOŘÁK ze Zlína, Orchestr Collegium musicum. Sólisty večera budou Denisa Míčová (soprán), Jan Ondrejka (tenor) a Michal Mynář (bas). Diriguje Josef Surovík.



Dana Smolová, čtvrtek 6. března 2008
Magazín > Sborový život

I v letošním roce navazuje Město Vsetín na tradici konání velikonočních koncertů v našem městě. K jeho realizaci byl opět přizván pěvecký sbor SONET, který letos slaví 20. výročí svého založení a tento velikonoční koncert bude jeho druhým v pořadí.

Posluchači měli možnost vyslechnout v lednu dílo G. Pucciniho: Messa di gloria, kterým pěvecký sbor zahájil sérii koncertů, pořádaných k oslavám výročí svého založení.

Připravovaný velikonoční koncert bude mít dvě části. V první zazní Concerto sol minore Antonia Vivaldiho v podání orchestru Collegium musicum.

Ve druhé části si mohou posluchači vyslechnout romantickou mši francouzského skladatele Ch. Gounoda: Messe Solennelle, kterou složil na počest Sv. Cecílie, patronky hudebníků. Sv. Cecílie byla křesťanská dívka vznešeného původu, která žila pravděpodobně ve 3. století v Římě. Za svoje přesvědčení byla pronásledována a nakonec odsouzena k smrti. Zemřela jako mučednice.

Francouzský skladatel Ch. Gounod byl hluboce věřící a zpočátku komponoval jen církevní hudbu. V roce 1842 Requiem a v témže roce také vytvořil své slavné Ave Maria. Triumfální úspěch opery Faust a Markétka (1859) udělal z Gounoda během jedné noci nejznámějšího francouzského skladatele a změnil autorovu životní dráhu i další osud francouzské opery. V posledních letech svého života psal Ch. Gounod převážně duchovní skladby.

Na provedení mše bude s naším pěveckým sborem spoluúčinkovat smíšený pěvecký sbor Dvořák ze Zlína, který byl založen na rozhraní let 1919 a 1920. Sbor stál u zrodu dalších hudebních institucí a to městské hudební školy a později i profesionálního symfonického orchestru. V letech 1968-1992 byl součástí Filharmonie B. Martinů ve Zlíně. Za dobu svého trvání se postupně vypracoval v těleso širokého dramaturgického záběru a v posledních letech se zaměřuje převážně na duchovní hudbu. SPŠ Dvořák vystupuje na koncertech nejen ve Zlíně a okolí, ale mohli jej slyšet také posluchači v Maďarsku, Polsku, Belgii i ve Francii.

Dalšími spoluúčinkujícími jsou více než dvacetičlenný orchestr Collegium musicum, složený z profesionálních hudebníků a třešničkou na pomyslném dortu jsou sólové party přizvaných sólistů, které se prolínají celou mší se sborovými zpěvy.

Věříme, že tato lyrická mše bude důstojnou oslavou nejvýznamnějších křesťanských svátků a její krása bude ještě umocněna prostředím katolického kostela ve Vsetíně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)