Milevský dětský sbor: 35 let

U příležitosti této významné události se konaly dva koncerty. První slavnostní koncert v pátek 25. května byl uveden dvakrát v dopoledních hodinách pro školy a jedenkrát ve večerních hodinách pro veřejnost. V sobotu 26. května byl uveden jako koncert vzpomínkový.



Vlastislav Hadáček, sobota 22. září 2007
Magazín > Sborový život

Vrcholem slavnostního koncertního programu ke 35. výročí založení Milevského dětského sboru bylo uvedení „Otvírání studánek“ od Bohuslava Martinů. „O realizaci této skladby jsem snila patnáct let“ říká sbormistryně paní Anděla Maršálková, která vede Milevský dětský sbor od samého počátku.

V této skladbě účinkovala kromě Milevského dětského sboru a dámské části Milevského smíšeného sboru také řada dalších umělců. Dva vynikající hosté – barytonista Plzeňské opery Jiří Rainiš a recitátor, pražský herec Jaroslav Someš, violistka Radka Vyroubalová, houslistky Hana Hejhalová a Gabriela Urbánková, klavíristka Dorota Kofroňová.

V druhé části slavnostního koncertu vystoupil jako host Vysokoškolský pěvecký sbor Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity pod vedením sbormistra Doc. Jiřího Fuchse.

Naplněný sál Domu kultury přijal obě části vystoupení s nadšením a účinkující odměnil bouřlivým potleskem.

K významnému výročí Milevského dětského sboru přišli blahopřát zástupci města v čele se starostou panem Zdeňkem Heroutem. Za Klub přátel Milevského dětského sboru jeho předseda pan Václav Novák a ředitel Základní umělecké školy Mgr. Vladislav Horek. Sbormistryni paní Andělu Maršálkovou zahrnuli květinovými dary.

Na sobotním vzpomínkovém koncertu 26. května zazněly nejoblíbenější písně z dlouholetého repertoáru sboru. Na jeviště se postavilo přes šedesát bývalých členek sboru, z některých rodin i dvě generace najednou. Zpívalo se a vzpomínalo. Ani na tomto koncertě nechyběli další hosté a gratulanti. Paní Jarmila Hlubinová, sbormistryně ze Sezimova Ústí, sbormistr Tachovského dětského sboru pan Josef Brabenec a sbormistr Sušického dětského sboru pan Josef Baierl. Paní Anděla Maršálková mezi jinými dary obdržela velký dort zdobený notami s 35-ti růžemi.

Na závěr se při malém občerstvení povídalo nejen o minulosti, ale také o budoucích plánech Milevského dětského sboru, o tom, že práce s mládeží je stále náročnější, o náboru dětí do sboru, o udržení zájmu dětí také výběrem nového, vhodného repertoáru i o červnovém zájezdu Milevského dětského sboru do Itálie na festival pěveckých sborů z celého světa „Alta Pusteria“.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)