ZpívejFest 2007 představí sbory evropské úrovně

Druhý zářijový týden, od 4. do 8. září, se Vyškov už potřetí stane dějištěm mezinárodního festivalu dětských pěveckých sborů ZpívejFest. Festival, který patří k ojedinělým projektům svého druhu na jižní Moravě, představí špičková pěvecká tělesa evropské úrovně. Sází však především na příjemnou festivalovou atmosféru.



Olga Mužíková, čtvrtek 30. srpna 2007
Magazín > Sborový život

ZpívejFest je nesoutěžní přehlídkou dětských pěveckých sborů. I letos před vyškovskou veřejnost a návštěvníky z celého regionu předstoupí více než dvě stovky malých umělců ze čtyř evropských zemí. Třetí ročník festivalu však doznal dramaturgických změn a vedle uměleckých souborů z partnerských měst, které vystupovaly v předchozích dvou ročnících, představí i dva „nováčky“. Jsou jimi špičkové dětské sbory Cantemus z maďarské Nyíregyházy a brněnská Kantiléna a lze předpokládat, že se stanou hlavními tahouny třetího ročníku ZpívejFestu. Cantemus sbírá ocenění na sborových soutěžích a vystupuje po celém světě – kromě většiny evropských zemí například i v Austrálii, Japonsku, USA nebo Venezuele. Českou sborovou špičku zastoupí Kantiléna, sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno. Sbor s více než 50letou tradicí dosud koncertoval v 17 evropských zemích, v USA, Kanadě a Japonsku a za svou práci získal mnohá mezinárodní ocenění.

Festival však tradičně zahájí domácí. Dětský sbor Motýlek při Hudební škole AM nastudoval slavnou Vivaldiho kompozici Gloria, která rozezvučí Hřbitovní kostel Panny Marie na zahajovacím koncertu v úterý 4. září. Bohatý festivalový program doplní jaroslawský sbor při Státní hudební škole F. Chopina a instrumentalisté z chorvatské Virovitice a vyškovských uměleckých škol.

„Třetí ročník potvrzuje stoupající prestiž festivalu i to, že si rychle našel v regionu své publikum. Vyškov se může pochlubit bohatou historií sborového zpěvu, která sahá až do 19. století, a ZpívejFest na tyto kořeny harmonicky navazuje. Zůstává však nadále především příležitostí pro příjemná a obohacující setkání – jak návštěvníků s hudbou, tak dětí z různých zemí mezi sebou,“ uvádí starosta města Vyškova RNDr. Petr Hájek.

Neobvyklými koncertními sály se už tradičně stanou vyškovské památkové objekty, jako je kostel Nanebevzetí Panny Marie, Hřbitovní kostel Panny Marie či kostel Nejsvětější Trojice. Bohatý kulturní program doplní instrumentální koncert „Zpívají nástroje“ v komorním prostředí kaple sv. Anny. Závěrečné vystoupení proběhne pod širým nebem v srdci městské památkové zóny na vyškovském Masarykově náměstí. Na žádné koncertní vystoupení si návštěvníci nemusí shánět vstupenky, protože festival je pro veřejnost otevřen zdarma.

Generálním partnerem festivalu se stala vyškovská společnost Magnum Parket, a. s. Hlavními partnery festivalu jsou společnost Skanska a Jihomoravský kraj. Mediálním partnerem je stejně jako v předchozích dvou letech Český rozhlas Brno.

Veškeré informace o festivalu, programu i účinkujících sborech najdou zájemci na nových webových stránkách www.zpivejfest.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)