Foerstrovy Osenice ve Starých Hradech

Pro večerní festivalové koncerty nemohl být již po několik let vhodnější prostor, než prostor zámku ve Starých Hradech. Zámek doslova jak bájný Fénix povstal v letech 1950-1988 z popela jen díky nezměrnému úsilí a tvořivé práci místních lidí.



František Zumr, pondělí 6. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Tehdy se školní děti, studenti, trampové, ochránci přírody, místní řemeslníci a pracovití lidé vůbec pod vedením učitele Vlaimíra Holmana postavili v době nastupující vlády všemocné strany proti demoličnímu výměru a plánům na odstřel celého zámku. Nešli demonstrovat, jak je tomu dnes zvykem - jejich zbraněmi se staly lopaty, krumpáče, sekyry, kolečka, zednické lžíce, zednická kladiva, hladíky, kovářské náčiní, lopotná dřina a poctivá práce. Ta více než proklamace a rezoluce spojovala všechny brigádníky, kteří nečekali na peníze, řády a vyznamenání a přesto vytvořili dílo, které by dnešní podnikatelé hodnotili několika desítkami či stovkami milionů korun.

Nechť je toto prostředí inspirací pro dnešní tvůrčí setkání pěveckých sborů a místem, které i nadále bude jako památník lidské obětavosti sloužit, spíše než komerčním záměrům, kulturnímu rozvoji obce a celého kraje. Tak tomu až dosud bylo a věřme, že bude i nadále.

Letos na koncertu ve Starých Hradech zpíval SPS Záboj Dvůr Králové nad Labem (sbm. Petr Růžička), Dvořákův komorní sbor Kralupy nad Vltavou (sbm. R. Michálek) a Komorní učitelský pěvecký sbor Chór z gor gymnázia v Kladské Bystřici (Polsko). I zde byl koncert úspěšný a zapadal do prostředí jako stvořeného pro takové koncerty.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)