Evropský parlament podpořil amatérskou kulturu

Usnesení o sociálním postavení umělců přijal na svém jednání dne 7. června tohoto roku Evropský parlament. Obsahuje čtyřicet doporučení, výzev a požadavků pro členské státy Evropské unie, týkající se postavení umělce, podmínek pro jeho činnost, ale také několik doporučení zaměřených na amatérské kulturní aktivity.



-cs-, čtvrtek 12. července 2007
Magazín > Zprávičky

Evropský parlament ve svém usnesení vyzývá členské státy, aby vytvořily právní a institucionální rámec sloužící podpoře umělecké tvorby. Dále "zdůrazňuje důležitost amatérských uměleckých činností jakožto klíčového prvku integrace místních společenství a budování občanské společnosti" a také vyzývá členské státy, aby "podněcovaly a podporovaly amatérské činnosti v trvalé vazbě na profesionální umělce". V další části se věnuje uměleckému vzdělávání, přičemž vyzývá Evropskou komisi, aby do dvou let vypracovala studii o uměleckém vzdělávání v EU a vyčlenila finanční prostředky na opatření a projekty v oblasti uměleckého vzdělávání ve školním prostředí.

Usnesení provází vysvětlující prohlášení, které mimojiné odmítá ponechání umělecké oblasti "napospas trhu na úkor uměleckých kritérií a kritérií sociální spravedlnosti".

Celý text usnesení i prohlášení v češtině lze najít na stránkách Evropského parlamentu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)