Soutěžili jsme

V době od 27. března do 11. dubna 2007 probíhal v Olomouci V. Mezinárodní velikonoční festival duchovní hudby pod záštitou Statutárního města Olomouc a Arcibiskupství olomouckého. V rámci tohoto festivalu se v sobotu 31. března 2007 uskutečnila mezinárodní sborová soutěž duchovní písně „MUSICA RELIGIOSA“. V devíti soutěžních kategoriích se představili sbory z České republiky, Polska a Portugalska. V podmínkách soutěže stálo: čistý časový limit do 15 minut, všechny skladby zpívat a capella, hlasovou zkoušku před soutěžním vystoupením nelze uskutečnit.



Vladimír Gottfried, neděle 10. června 2007
Magazín > Sborový život

Kantika Litovel - ilustrační foto.

Soutěžní vystoupení probíhalo v kostele sv. Mořice v Olomouci před náhodnými posluchači a přísnou mezinárodní porotou v čele s prof. Milanem Pazúrikem z Banské Bystrice.

Do této soutěže se přihlásil také náš smíšený pěvecký sbor KANTIKA Městského klubu Litovel. Vystoupili jsme se soutěžními skladbami autorů: J. Arcadelta, D. Karolidese, H.M.Goreckého a A. Brucknera.

Krásné chrámové prostředí sv. Mořice v Olomouci s dobrou akustikou nás přivítalo vnitřní teplotou mírně nad bodem mrazu. To neubralo na našem odhodlání podat co nejlepší výkon a získat to nejlepší umístění mezi sbory v naší soutěžní kategorii, kterými byli polský sbor z Bielsko – Bialej, portugalský sbor z Almady a české sbory z Nového Jičína a Lanškrouna. Že se nám podařilo uspět, svědčí hodnocení poroty se zařazením do „stříbrného pásma“, a tím zisk „stříbrné medaile“, když za námi jako „bronzový“ zůstal pěvecký sbor z Portugalska.

Tradičně dobrá organizace od obdržení pozvánek až po průběh hodnocení je v Olomouci skoro samozřejmostí. Co by však pořadatelé měli zvážit, je časový sled jednotlivých vystoupení. Našemu sboru se stalo, že v polovině soutěžního vystoupení se nad hlavami zpěváků, poroty i vnímavých posluchačů rozezněly kostelní zvony. Bylo to rušivé jak pro publikum, tak pro samotné zpěváky, neboť byla narušena intonace právě zpívané skladby. Doporučujeme pořadatelům zvážit možnost přerušení soutěže na dobu nezbytně nutnou pro odeznění zvonů nebo upravit časový sled soutěžních vystoupení.

Máme radost, že jsme dosáhli takového úspěchu a navázali na ocenění získaná na mezinárodní soutěži IUVENTUS MUNDI CANTAT v Olomouci, kdy jsme v letech 1977 a 2000 získali taktéž „stříbrné medaile“.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)