Velký koncert v krakovské bazilice

Polský smíšený sbor Harfa z Českého Těšína již osm let spolupracuje s Farním sborem Jana Pavla II. z obce Strumiany u Wieliczky v Polsku. Proč zrovna s ním? Protože dirigenti obou sborů jsou bratři Tomasz a Piotr Piwkovi. Díky tomu Harfa již několikrát vystupovala v Krakově, Wieliczce a mnoha dalších okolních městech. Současně měla možnost seznámit se s krásami jihopolského regionu Małopolska. Na oplátku Harfa pořádá koncerty pro sbor ze Strumian na území Těšínského Slezska. V minulém roce se oba soubory zúčastnily Slezského trojoka v Ostravě.



Ewa Sikora, pondělí 4. června 2007
Magazín > Sborový život

Na podzim loňského roku oba bratři-dirigenti přišli s nápadem, který se nám z počátku zdál naprosto neuskutečnitelný. Rozhodli se totiž uspořádat koncert, na němž oba sbory společně provedou „Mši G-dur“ F.Schuberta, „Te Deum“ W.A.Mozarta a „Alleluja“ G.F.Händla. V podání se sólisty a doprovodem orchestru. Členové Harfy, malého amatérského sboru s věkovým průměrem 64 let, tento návrh přijali s pochopitelnou nedůvěrou. Kladli jsme si otázku, zda zvládneme taková díla? Přes všechny pochybnosti jsme se rozhodli, že to zkusíme. V průběhu zkoušek to několik sboristů vzdalo. Nakonec zůstalo 15-členné tzv. „zdravé jádro“ (včetně dvou 82letých tenoristů). Půl roku jsme opravdu „dřeli“, v posledních třech měsících byly zkoušky dvakrát týdně, pak dokonce skoro obden , ale zvládli jsme to.

V sobotu 21.dubna jsme odjeli do Wieliczky a spolu s námi 12 členů komorního souboru. Absolvent z polského Skoczowa, s nímž naše patnáctka dala úspěšný koncert po večerní mši v kostele sv. Klementa. Velký koncert se konal v neděli večer v krásné bazilice u cisterciáckého kláštera v Mogile u Krakowa. Přes 70 sboristů, místní komorní orchestr, sólisté Liliana Pociecha (soprán), Tomasz Jarosz (bas) a náš dirigent Tomasz Piwko (tenor) - pod taktovkou dirigenta Piotra Piwko. Již po prvních taktech nás opustila tréma a napětí, zpívalo se výborně a asi také hezky, protože nás pak publikum odměnilo bouřlivým potleskem ve stoje. Byl to pro nás obrovský a nezapomenutelný zážitek, krásná odměna za mnoho desítek hodin zkoušek, za námahu a obětavost.

Sboristům z Harfy se připomenul obdobný zážitek z léta minulého roku, kdy se v rámci Světového festivalu polských krajanských sborů v Koszalině zúčastnili spolu s 12 soubory z celého světa prvního provedení monumentální skladby „Psalm 150“ pro sbory, symfonický orchestr a varhany soudobého polského skladatele Zbigniewa Kozuba. Na taková vystoupení se nezapomíná.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)