Festival Foerstrovy Osenice 2007

Kraj, který se rozprostírá pod lesem Křižánky a je ohraničen obcemi Bačálky a Rokytňany na západní straně, Staré Hrady, Libáň, Zliv a Křešice na východní straně, lesem mezi Ujkovicemi a Pilským rybníkem na jižní straně učaroval jistě mnohým poutníkům v minulosti a dosud okouzluje přicházející turisty či přijíždějící návštěvníky.



František Zumr, neděle 27. května 2007
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice

Foerstrovy Osenice

Nelze se tedy divit, že v přirozeném středu tohoto kraje vznikly dříve samostatné obce Dětenice a Osenice. Ta druhá má štěstí, že leží na vyvýšeném místě, odkud je ničím nerušený rozhled do dalekého kraje Středních Čech.

Právě sem se každoročně na první sobotu v měsíci červnu sjíždějí amatérští zpěváci pěveckých sborů ze severovýchodní části naší republiky, ze Středních Čech a Prahy k oslavě velkých osobností naší kultury a hudebního umění, kterými jsou příslušníci kantorského rodu Foerstrů. Letos již posedmé přijede na 300 zpěváků – mužů, žen, mládeže a dětí ze sborů Unie českých pěveckých sborů, aby zde a v celém mikroregionu Rozhraní oslavilo tento svátek nazvaný Foertrovy Osenice.

Pěvci neoslavují okázalými slavnostními projevy, ale ušlechtilým sborovým zpěvem. Ten zazní i letos nejprve v chrámu Páně v Osenicích při slavnostní mši a následném matiné z hudby Foerstrů, odpoledne na přehlídce v otevřeném amfiteátru před bývalou Národní školou J. B. Foerstra, dnes Památníkem Foerstrova rodu opět v Osenicích a poté se sbory rozjedou do kraje k podvečerním koncertům – na nádvoří zámku Staré Hrady, do kostelů v Rožďalovicích a Bystřici a na zámek Humprecht nebo společenského sálu v Sobotce. Posluchači si mohou k prožitku krásného dne zvolit zpěv tzv. velkých sborů, kterými na letošním festivalu budou Vysokoškolský umělecký soubor Praha, Pražské mužské sbory, Smíšený pěvecký sbor Záboj ze Dvora Králové nad Labem, Dětský pěvecký sbor Jizerka ze Semil, nebo menších sborů, které jsou zastoupeny Dvořákovým komorním sborem z Kralup nad Vltavou, ženským sborem Chorea corcontica Trutnov a ženským sborem Vlasta z Dobrušky. Posledně jmenovaný bude účastníkem festivalu FO již potřetí.

Mezi letošními pěveckými sbory bude letos poprvé chybět místní Smíšený pěvecký sbor Stojmír a Bendl, který reprezentoval Dolní Bousov a Sobotku na všech šesti dosud konaných ročnících. S odchodem sbormistra Pavla Hučíka nutně dochází k nezbytným repetoárovým změnám, vyžadujícím intenzivní přípravu všech zpěváků s novým sbormistrem, který se sborem pracuje teprve několik málo měsíců. Budou tedy Bousovští a Sobotečtí významnými pomocníky organizačního štábu festivalu právě v této části mikroregionu.

To, že se tento festival stává mezinárodním, potvrdí i letošní účast polského Učitelského sboru z Kladské Bystřice a naváže na roli Ženského zboru pri Českom spolku na Slovensku, který přispěl po stránce společenské a umělecké k lesku festivalu v loňském roce.

Návštěvník Památníku Foerstrova rodu nebo posluchač na přehlídce bude moci shlédnout dva trvalé atributy tohoto festivalu. Pamětní desku v průčelí budovy a památnou lípu na okraji hlediště. Pamětní deska byla v roce 2004 věnována slovinským sborem Tabor Lokev k uctění památky osenického rodáka Antonína Foerstra (1837–1926), který se jako pedagog a hudební skladatel (autor slovinské opery Gorenjski slavček) stal slovinským národním skladatelem. Památná Lípa česko – slovinského přátelství, vysazená zde v roce 2005, se stala symbolem trvalého přátelství mezi našimi národy, které je naplňováno nezbytnou účastí slovinských sborů i na tomto festivalu. Rovněž na letošním festivalu je v programu zařazena slovinská reprezentace.

Programově bude letošní ročník věnován osobnosti Josefa Foerstra (1833–1907), od jehož úmrtí dne 3. ledna uplynulo právě 100 let.

Bousovské občany rádi uvítáme buď na dopoledním programu v kostele v Osenicích (slavnostní mše a Foerstrovské matiné) od 10 hod., nebo na odpolední přehlídce všech účinkujících sborů od 14 hod. v amfiteátru rovněž v Osenicích. Neméně zajímavý koncert pro bousovskou kulturní veřejnost bude letos od 19 hod. ve společenském sále v Sobotce. Vystoupí zde náš vynikající dětský sbor manželů Brádlových Jizerka ze Semil a přední akademický sbor Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy Praha. Spolu s těmito významnými sbory vystoupí v Sobotce i Ženský komorní kvintet, který bude letošním hostem festivalu, reprezentujícím již tradičně Slovinsko. V kostele v Bystřici zazní zpěv mužského sboru – Pražských mužských sborů spolu s ženským sborem Vlasta z Dobrušky a ženským sborem Chorea corcontica.

Letošní zahraniční host z Polska – učitelský sbor, je smíšeným sborem z Kladské Bystřice a nese název CHÓR Z GOR. Jemu bude na nádvoří zámku Staré Hrady sekundovat smíšený pěvecký sbor Pěveckého spolku Záboj ze Dvora Králové a Dvořákův komorní sbor z Kralup nad Vltavou. Pořadatelé si vyhrazují možné změny v tomto rozdělení.

Opět se tedy do tohoto mikroregionu Rozhraní připravuje na 300 zpěváků se svými sbormistry a hodlají demonstrovat, že sborový zpěv je významnou složkou kulturního života i ve Východních a Středních Čechách. Těšíme se na tato setkání přátel.

Vlakové spojení z Prahy do Osenic - 2. června 2007

Praha hl.n. 7:15 – Osenice 9:53 přes Bakov

Praha hl.n. 9:11 – Osenice 11:27 přes Nymburk a Kopidlno

Vlakové spojení z Osenic do Prahy - 2. června 2007

Osenice/Dětenice 16:35 – Praha 18:45 přes Kopidlno a Nymburk

Osenice/Dětenice 17:28 – Praha 20:26 přes D. Bousov a Ml. Boleslav

Festival zahajuje již tradičně setkání u hrobu Foerstrů na pražských Olšanských hřbitovech, které se koná již v pondělí 28. května 2007 v 16 hodin.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)